Zoek eiland

Geavanceerd zoekenWeetjes, Feiten en Wetenswaardigheden

Eilanden


1) Het eiland Kolbeinsey, de noordelijkste punt van IJsland zo rond 2020 in zee gaat verdwijnen. Tegen het einde van de 20ste eeuw was het eiland nog slechts 30x40 meter groot.

2) De voetballer Cristiano Ronaldo afkomstig is van het Portugese eiland Madeira. Hij is geboren in São Pedro, Funchal, de hoofdstad van het bloemeneiland Maderia. Hij groeide op in Santo António. De luchthaven van Madeira heet sinds 2016 officieel Aeroporto Internacional da Madeira Cristiano Ronaldo (Funchal International Airport).

3) Eén van de jonste eilanden in Europe het IJslandse eiland Surtsey is. Dit eiland aan de zuidkust van IJsland onstond in 1963 door een vulkaanuitbarsting. Sindsdien is het aan ersoie onderhevig en nog maar 1.4 km2 groot.

4) Sinds eind 2016 Nederland een eiland rijker is. Het gaat om het hoofdeiland van de Marker Wadden in de Markerwaard. Er moeten nog vier eilanden bijkomen in het gebied. Het ligt tussen Lelystad en Enkhuizen ten zuiden van de Houtribdijk.

5) Er in Europa 5 zogenaamde eilandstaten bestaan te weten: IJsland, Ierland, Verenigd Koninkrijk, Malta en Cyprus.

6) België één van de weinige Europese landen is die wel aan de kust ligt maar geen eiland in zee heeft. Er zijn wel enkele riviereilanden in de Maas aanwezig op het grondgebied van België.

7) De Faeröerse zangeres Eivør Pálsdóttir van het eiland Eysturoy komt. Ze is geboren en getogen in het plaatsje Syðrugøta aan de oostzijde van het eiland.

8) Je Walvis kunt spotten bij het Noorse eiland Andøya, eilandengroep Vesterålen.

9) Het Spaanse (schierland)eiland Peñón de Vélez de la Gomera voor de kust van Afrika - Marokko de kortste landsgrens ter wereld heeft (nog geen 100 meter).

10) Eén van de actiefste vulkanen van Europa zich bevindt op het Italiaanse eiland Stromboli, onderdeel van de eilandengroep Eolische eilanden tussen Sicilië en het vasteland van Italië.

 

Eilanden Gallery

In het onderstaande eilanden-overzicht ziet u een selectie de eilanden op deze website.